הירוק הירוק הזה – הברוקולי

יעל איבר | צילום: ויקיפדיה Comments Off on הירוק הירוק הזה – הברוקולי
13:46
28.04.24
מערכת האתר No Comments on משיח, עכשיו! הרב שניאור אשכנזי והרב דב הלפרין בסעודת משיח • צפו

התכניות האחרונות

ארכיון תוכניות

פוסטים אחרונים

תגיות

אם אתם מקדישים רגע כדי להסתובב בשווקים, ודאי ראיתם את הפרחים הירוקים. הם מסודרים תפרחות תפרחות, הברוקולי. ואין כמו ירק טרי, כדי לשלוח אותנו אל מחלקת הקפואים בסופר, ולהיזכר בירק הירקרק, לאדות אותו, לבשל אותו, לטגן אותו בטמפורה. להמליח ולאכול הברוקולי.

 

מי אתה ברוקולי?

 

ברוקולי הוא סוג של כרוב בר, שמו המדעי הוא: Brassica oleracea Italica, הברוקולי דומה לכרובית במראהו, רק שצבעו ירוק.

למעט העלים הירוקים המקיפים אותו, הכול בברוקולי אכיל: על גבעולו ופרחיו המסודרים במבנה דמוי עץ.

עונת הזריעה שלו מתחילה עכשיו, תחילתה בסתיו ונמשכת עד החורף. הברוקולי גדל באזורים קרירים, והוא אינו יכול לפרוח באקלים חם וקיצי.

מקורו של השם בשפות הלטינית והאיטלקית, ברקיום וברוקולו בהתאמה, שמשמען זרוע או ענף, המרמז על מראהו של הירק.

 

ברוקולי זנים

 

הברוקולי הנפוץ ביותר בארץ הוא בעל תפרחת ירוקה (שקוטרה 10-15 ס"מ) וגבעולה ירוק. יחד איתו ניתן למצוא, באופן נדיר יחסית, ברוקולי שתפרחתה סגולה.

זני הברוקולי נושאים שמות שונים כמו: "פרתנון", "הרקליון", "מרתון", אבל את בהבדלים ביניהם יחושו רק חקלאים, ובעבורם יש חשיבות להבדלים אלו.

ה"ברוקומיני", הוא כוכב חדש שניתן למצוא, שהוא הכלאה בין ברוקולי וכרוב סיני, אך טעמיו נעים בין העדינות של האספרגוס למרירות הקלה של הברוקולי. הברוקומיני דק, ארוך ונראה כמו אחיו הרזה מאוד של הברוקולי המוכר לנו.

 

תנו למומחים לטפל בתפרחת

 

ברוקולי, כמו ירקות רבים אחרים מתחיל להשתנות מרגע קטיפתו. הוא מנצל את מאגר הסוכרים שלו ליצירת סיבים ולכן רצוי להשתמש בברוקולי סמוך כמה שיותר למועד קטיפתו. וכך אנחנו מקווים שעושות החברות מהן אנחנו רוכשים את הברוקולי הקפוא.

הקפאה ביתית אגב, אינה שומרת על הערכים התזונתיים כפי שעושים באופן תעשייתי.

 

ברוקולי בריא ומזין

 

הברוקולי הוא מאכל בעל ערך תזונתי גבוה, ובעל תועלות בריאותית רבות. יש בו ויטמין C בכמות גדולה, כפי שתיים מהצריכה היומית בכוס אחת (כ- 90 מ"ג). גם ויטמין A מצוי בברוקולי בכמות לא מבוטלת קצת פחות ממחצית הכמות המומלצת לצריכה יומית. בברוקולי רכיבים תזונתיים רבים נוספים: סידן, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, חומצות אמינו, אשלגן, ויטמין B ועוד.

ידוע כי אכילת ברוקולי מועילה לבריאות הלב, באמצעות החיזוק שהוא מעניק למערכת ההגנה בגוף ובכך מונע מחלות לב ועוד.

וכל הבריאות הזאת שמצויה בכוס אחת, תעלה לכן רק 43 קלוריות.

 

איך נגיש?

 

רוטב צ'ילי – הוא שילוב חריף מעט ומתקתק עם הברוקולי.

גבינה כחולה – שילוב של ברוקולי וגבינה כחולה (כן, אלו עם העובש) בתוך מרק יוסיף טעמים בלתי נשכחים למנה (מי שלא אוהב גבינות כחולות, כדאי להמנע). ניתן לשלב את השניים פרחי ברוקולי ורוטב גבינה כחולה בסלט.

כרובית – החברים הדומים למראה הברוקולי והכרובית יכולים לקחת חלב בסלט עם רוטב איולי וקשיו. כשאופים את שני החברים, מודגשת השונות בטעם ביניהם (מרירותו של הברוקולי לעומת הריח הגופריתי מעט של הכרובית).

 

ולסיום:

 

פשטידת ברוקולי טעימה וקלה להכנה – פרווה

מצרכים:

 

  • 1 חבילה של ברוקולי
  • 4 בצלים קצוצים
  • פירורי לחם

לבלילה:

 

  • 6 ביצים
  • 5-6 כפות מיונז
  • 2 כפות מרק בטעם עוף – פרווה
  • פלפל שחור
  • פפריקה אדומה
  • אגוזי מלך קצוצים – אופציונאלי

 

אופן ההכנה:

 

  • מכינים את הברוקולי ע"פ הוראות ההכנה שמופיעות ע"ג השקית.
  • מטגנים את הבצלים עד להזהבה.
  • מערבבים יחד את חומרי הבלילה, עד שהמיונז נטמע היטב.
  • מפזרים מעט מהבלילה בתבנית ומפזרים מעל שכבה של ברוקולי.
  • מעל שכבת הברוקולי מפזרים שכבה דקה ואחידה של פירורי לחם, ועליה מפזרים שכבה של בצל מטוגן.
  • חוזרים על סידור הברוקולי, עליו פירורים ועליהם בצל.
  • שופכים את הבלילה על הברוקולי כך שיכסה אותו.
  • מפזרים מעל שכבה נוספת של פירורי לחם.
  • ניתן לפזר מעל גם אגוזי מלך לקבלת קרנציות במנה.
  • אופים עד להזהבה בתנור שחומם ל- 250 מעלות.

בתאבון!



0 תגובות